Tabletgebruik (kinderen)

De jonge kinderen spelen steeds minder buiten. Dit is grotendeels te wijten aan het internet, de smartphones en de tablets. De invloed van de hedendaagse media is groot, ook bij de jeugd. Maar wat is het effect van mediagebruik bij kinderen en waar moeten de ouders nu goed op letten?

Kinderen tot zeven jaar

Bij kinderen tot zeven jaar is het gebruik van de tablet drastisch toegenomen. Zo zou momenteel één op de drie 1-jarige zelfs regelmatig spelletjes spelen op dit apparaat. Voor de vergelijking, dit aantal was vijf jaar geleden nog één op de acht kinderen van deze leeftijd. Echter is het aantal 3-jarige kinderen dat met grote regelmaat op de tablet zit zelfs nog groter, net wat meer dan de helft. Volgens een grootschalig onderzoek zou het grootste gedeelte van deze kids onder toezicht van een ouder spelen.

Schade aan de hersenontwikkeling

Bij kinderen tot en met twee jaar oud kan beeldschermmedia funest zijn. Het zou zelfs kunnen leiden tot schade aan de hersenontwikkeling. Het advies is dan ook om kinderen tot die leeftijd niet met deze media in contact te laten komen.

Tabletgebruik voor plezier

Kinderen van tussen de twee en zes jaar ervaren een tablet als een pleziertje, educatief zullen wij het zeker niet noemen. De meeste kinderen van rond de zes jaar oud zitten in groep 3, waar de echte vaardigheden worden geleerd. Het is voor kinderen van deze leeftijd ook een stuk belangrijker om sociaal contact te hebben met andere kinderen, genoeg beweging en frisse lucht te krijgen. Tabletgebruik is een leuke bijkomstigheid, maar dan wel onder toezicht van een ouder. Een spelletje spelen kan nooit kwaad, maar dan moet het op die leeftijd zeker geen online beursspel zijn of iets dergelijks.