Beweeg genoeg als je veel zit!

Gezond leven wordt steeds belangrijker. Er zijn zelfs hele opleidingen, zoals Sonnevelt Opleidingen, die zich op gezond leven focussen. Toch zitten we steeds meer achter een computer, televisie of tablet en bewegen we steeds minder. Zelfs werk wordt steeds meer op een computer gedaan. Denk maar aan alle administratie die je in moet vullen, de rapporten en verslagen die je moet schrijven en de e-mails die je schrijft. Maat hoe kun je nou, ondanks dat je veel tijd achter de computer zit, zo gezond mogelijk leven? Hoe beperk je computertijd en maak je tijd voor gezonde activiteiten? Daar willen wij je wat meer over vertellen. Lees verder hoe jij jouw digitale apparaten kunt gebruiken in plaats van omgekeerd.

Werk Efficiënt

Het spreekt natuurlijk voor zich dat efficiënt werken als je achter een computer zit helpt om eerder klaar te zijn. Maar met efficiëntie bedoelen we eigenlijk dat je computer niet langer aanstaat dan nodig is. Zolang je computer aanstaat ben je misschien geneigd om even snel wat op te zoeken of toch even iets digitaal te noteren. Zet je computer uit zodra je hem even niet meer nodig hebt om die neiging te onderdrukken. Dit spaart ook stroom en je hebt niet de hele tijd straling naast je aan je bureau. Zorg dus dat je zoveel mogelijk wacht tot je een aantal werkzaamheden voor op je computer hebt. Doe die dan in één keer en zet daarna je computer weer uit.

Beweeg Regelmatig

Tijdens een lange werkdag waarin je veel achter een computer zit (of überhaupt veel zit) dan kun je het beste regelmatig even bewegen. Het gaat hierbij niet om lange wandelingen. Ook even naar het toilet of even een kop koffie gaan halen in een andere ruimte is genoeg om de bloedstroom weer even te laten stromen. Er wordt, door verschillende bronnen, aangeraden om ten minste ieder half uur even op te staan en kort te lopen. Dit kan dus een aardige richtlijn zijn.

Besteed je Pauze Bewegend

Als je een staand beroep hebt waarbij je veel in beweging bent kan het heerlijk zijn om tijdens je lunchpauze even te kunnen zitten. Bij een zittend beroep is vaak het tegenovergestelde waar. Ga dus tijdens je pauze niet ergens in een kantine zitten maar loop even een rondje buiten als het weer dat toelaat. Je lunch kan je in de meeste gevallen ook lopend nuttigen. En ook als je graag zittend luncht blijft er vast nog wel wat tijd over om even een korte wandeling te maken.

Gebruik Digitale Apparaten Niet Onnodig

Nu het zo makkelijk is om even snel een mailtje of appje te sturen ben je misschien al snel geneigd dat ook te doen als je iets wilt vragen aan een collega in een andere ruimte. Toch kan gewoon even naar die collega toelopen een handiger en efficiënter alternatief zijn. Je hoeft dan niet te wachten op antwoord en kunt direct in gesprek in plaats van steeds over en weer te mailen en daarbij steeds onderbroken te worden door een e-mailtje dat binnenkomt en misschien weer beantwoord moet worden.