Jonge kinderen en sociale media

Sociale media spelen een grote rol in ons dagelijks leven, we kunnen er eigenlijk niet meer omheen. Datzelfde geldt voor de jonge kinderen, die groeien tegenwoordig op met Facebook, Instagram en Snapchat. Toestemming om een account te openen voor deze sociale media hebben de kinderen niet nodig, wat het allemaal een stuk makkelijker maakt om dat achter de rug van de ouders om te doen.

Toch is dit officieel nog verboden in de bepaalde landen, Amerikaanse kinderen moeten volgens de wet minimaal dertien jaar oud zijn om een account op Facebook, Google of Youtube te kunnen aanmaken. Het maakt niet uit of de ouders toestemming geven, als deze media erachter komen dat een gebruiker jonger is, dan zal het account per direct worden geblokkeerd.

Veilig gebruik maken van media

Gelukkig worden er op de basisscholen vandaag de dag ook lessen gegeven over het veilig gebruiken van het internet en social media. Als ouder heb jij hier natuurlijk ook een groot aandeel in, maar het is fijn om te weten dat dit onderwerp ook op de scholen aan bod komt. Er zijn veel thema’s die regelmatig besproken dienen te worden, waaronder cyberpesten, wetten, regels, het contact leggen met vreemden en het delen van video’s of foto’s.

Let goed op!

Het internet is eigenlijk een groot speelparadijs en het is moeilijk om jouw kinderen hierin te kunnen blijven volgen. Het is wel slim om in de gaten proberen te houden met wie zij online in contact staan en van welke sociale media zij gebruik maken. Niet iedereen op het internet heeft dezelfde goede bedoelingen!