Ons dagelijks leven wordt steeds meer digitaal en het onderwijs kan dan ook zeker niet achterblijven. Toch is het voor de meeste scholen een flinke stap, aangezien het om erg hoge investeringen gaat. Een digitaal schoolbord kost al snel rond de drieduizend euro en dat kan niet elke school zomaar ophoesten.
Desondanks brengt zo’n speciaal schoolbord veel voordelen met zich mee, waaronder uitbreidingen en zijpanelen. Er zijn ook scholen die experimenteren met tablets in de klas, een unieke en dynamische manier om kinderen hun schoolwerk te laten doen.
Online lesmateriaal
Het lesmateriaal gaat ook met zijn tijd mee, papieren lesboeken komen dan ook steeds minder voor. Schoolboeken en opdrachten worden nu ook digitaal geleverd. Dit is voor docenten ook een voordeel, aangezien de leerlingen het lesmateriaal niet meer kunnen vergeten en het gemakkelijker na te kijken zal zijn.
Online lesmateriaal komt in allerlei varianten, van losse componenten tot zeer volledige modules. Daarnaast kunnen de leerlingen spelenderwijs leren met spelletjes en eenvoudig oefentoetsen maken wanneer het ze uitkomt. Digitaal leermateriaal wordt ook toegepast op leerlingen die de lessen op afstand zullen volgen of lange tijd zijn uitgeschakeld vanwege een ziekte.
Online pesten
Natuurlijk brengt de digitalisering ook nadelen met zich mee, waaronder online pesten. Gelukkig kunnen de scholen hier op inspelen en bepaalde voorlichting geven over digitaal pesten en hoe daar het beste op gereageerd kan worden.